Long story short, nerada trávim veľa času v kuchyni.
Počas pandémie sme s manželom chceli podporiť obľúbené podniky a keďže mužovi nevadia exotické chute, šli sme do Indie- prstom na mape :)))
Mne sa ušlo jedlo, ktorého názov si nepamätám, ale bolo extrémne chutné!
Nastal ťažký a hlasný povzdych, kedy som skonštatovala, že aj ja by som chcela vedieť uvariť toto jedlo. Manžel sa zasmial a hovorí: ” veď je tam ryža a šošovica, to zvládneš”.
Chvalabohu, nemýlil sa. Až tak.
Ak si aj ty nešťastný ryžový zemepán, pozdravujem ťa a posielam ti pohár bieleho vína. Vedz, že na svete je nás naozaj veľmi veľa. Okrem toho na toto jedlo potrebuješ:
- cibuľu
- cesnak
- červenú šošovicu
- paradajkový pretlak alebo pasírované paradajky
- kari korenie
- červená paprika (ak sa ti žiada vzrušenie, tak kajanská 😉
- kurkumu
- soľ
- čierne korenie
- hnedý cukor
- olej/maslo
- kokosové mlieko/smotanu
- limetku/citrón (prežiješ aj bez toho)
- čokoľvek zelené na ozdobu (alebo aj nie)
- ryžu
-
Vyrušuje ťa, že neuvádzam množstvá?
Ja varím od oka 😀
Sorry jako. Neboj sa a improvizuj. Akurát dávaj pozor na množstvo soli a kajanskej papriky.
- Najskôr daj uvariť ryžu podľa tvojej preferencie (basmati, jazmín, dlhozrnná). Aj by som ti napísala presný postup varenia ryže, ale ten je pre mňa doteraz záhadou. Ešte ani raz sa mi neporadilo nepripáliť hrniec. Skúšala som všelijaké triky- fakt! Jednoducho, varenie ryže nepatrí medzi moje silné stránky. Viem robiť všelijaké iné veci. Prijala som túto skutočnosť a v našej domácnosti varí ryžu len môj muž. Ty máš len dve možnosti: buď variť ryžu vieš, alebo si nájdi niekoho, kto to vie. Nemusí to byť dôvod na sobáš. Ryžu ti môže uvariť aj sused/suseda/kamoška adť. :))) alebo si pozri videorecept (mne to nepomohlo).
- Premyješ červenú šošovicu a uvaríš ju v osolenej vode.
- Medzičasom štartuješ ďalší plameň a na oleji/masle osmahneš za hrsť cibule, trocha cesnaku (môže byť aj prelisovaný).
- Následne pridáš všetky koreniny podľa uváženia a zaleješ kokosovým mliekom alebo smotanou. Miešaš podľa uváženia.
- Počas toho sa ti dovarila šošovica, ktorú do tejto zmesi celú mrskneš a necháš prevrieť. Ja do tejto zmesi šmarím ešte trocha masla.
- Servíruješ do misky alebo taniera podľa fotografie vyššie.